Recept van de Chef feb. 2013

Parfait van hazelnoot merengue - menu


Iedere maand biedt Ton Freriks, onze Chef-kok u de mogelijkheid om eventjes chef-kok te zijn in uw eigen huis. Met zijn kennis en ervaring stelt hij een menu samen, dat eenvoudig te maken is, niet te veel geld kost, maar vooral heel lekker zal smaken en niet onderdoet voor de gerechten die u op menukaarten in restaurants zult tegenkomen. Deze maand is het recept: Parfait van vanille, hazelnoot en meringue voor 6 - 8 personen.

Ingrediënten:
- 4 eieren

- 3 eidooiers
- 100 gram suiker
- 2 verse vanillestokjes
- ½ liter slagroom ongezoet
- 2 grote meringues van de bakker, in stukjes gebroken
- 100 gram hazelnoten, gebrand en gebroken in kleine stukjes

Werkwijze:
- Klop de slagroom op tot yoghurt dikte en zet deze in een kom in de koelkast.
- Doe de eieren, eidooiers en suiker samen met het merg van de vanillestokjes (dus vanillestokje in de lengte splijten met een mes en het merg eruit schrapen) in een stalen bekken of kom.
- Zet een pan met een laagje water op het vuur waar de kom goed op past.
- Breng het water aan de kook, zodra het kookt, kan het vuur op de laagste stand en kan de kom op de pan. - Klop met een garde of met een keukenmixer het mengsel luchtig tot het een temperatuur heeft bereikt van ongeveer 50 a 60 °C. - Haal de kom van de pan en klop het geheel door totdat het mengsel weer lauw tot koud aanvoelt.
- Meng een klein beetje van het mengsel door de room, als deze goed vermengt is dan kan de rest erbij. Het is belangrijk dat je het geheel rustig doormengt.
- Voeg als laatste de merengue en de gebroken hazelnoten toe en meng dit voorzichtig door.
- Pak nu een cakeblik of een andere vorm en doe hier plastic folie in.
- Stort het mengsel in de vorm en laat het minimaal voor 4 uur in de vriezer bevriezen (of voor 1 nacht, dan ben je er zeker van dat hij helemaal door bevroren is)

Lekker om te serveren met chocolade schotsen en toffee of karamelsaus. Eet smakelijk!

Created by: Free Design