Domaine de Sarret Rosé

Classificatie: Vin de Pays d’Oc

 

Soort wijn: Rosé wijn

 

Land: Frankrijk

 

Gebied: Languedoc

 

Producent: Héritiers de Sarret, Montblanc

 

Druivenras(sen): Cabernet franc 50% en cinsault 50%

 

Karakter: Zachtroze van kleur, lichtgeurig naar fris rood fruit. Smaakvol met zachte zuren en een aangename, frisse en droge smaak waarin aardbei en framboos is te herkennen.

 

Wijnbereiding: De druiven worden 's nachts geoogst om de hitte van de dag te vermijden en zodoende voldoende frisheid in de wijn te bewaren. Daarna modern gevinifiëerd met gisting op stalen tanks.

 

Gegevens producent: Toen Koning Karel VIII in de 15e eeuw enkele landgoederen verkocht om schulden af te betalen, kocht Pierre Raymond de Sarret in 1495 deze Baronie. Daarmee is dit het op een na oudste wijnbedrijf in familiebezit in Frankrijk en na Barone Ricasoli (1141) en Antinori (1385)  uit Italië, zelfs van de wereld. Momenteel wordt het domein geleid door Philippe en Arnould de Bertier, 14e generatie Baron, en zonen van Paule, de laatste van de Sarrets. Het domein beslaat ongeveer 1200(!) hectare, waarvan 240 met druivenstokken zijn beplant. Daarnaast verbouwt men er ook graan en meloenen. Domaine de Sarret heeft een breed gamma aan wijnen met over het algemeen een moderne, frisse stijl en een fruitgedragen karakter. Twee Australische wijnmakers/oenologen zijn de bewakers van deze huisstijl van Domaine de Sarret. Op dit domaine wordt door dezelfde familie wijn gemaakt sinds 1495, hetgeen een record is in het gebied en misschien wel voor heel Frankrijk. Men bezit ruim 200 ha wijngaarden. De kelders zijn uitgerust met de meest moderne apparatuur om
gezonde wijnen te kunnen maken.

 

Gegevens gebied: De wijnwet voor de A.O.C. wijnen in Languedoc en Roussillon staat alleen druivensoorten toe die er van oudsher staan. Veel bekende soorten uit andere gebieden, zoals sauvignon, chardonnay, merlot en cabernet sauvignon worden er momenteel wel aangeplant. Door experimenten is gebleken dat deze soorten hier uitstekende wijnen voortbrengen. Door de moderne manier van wijnmaken zijn de resultaten vaak zeer goed en de prijzen schappelijk. Dus veelal wijnen met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Deze cépagewijnen (van één druivensoort) of wijnen waarin deze druiven zijn geblend, zoals deze wijn, mogen niet als Appelation d’Origine Controllée worden verkocht maar als Vin de Pays. In dit geval Vin de Pays d’Oc, Oc is afgeleid van Occitanië, het gebied van de Languedoc-Roussillon.

 

Serveren bij: Als aperitief, huiswijn, salades en voorgerechten met vis.

 

Serveertemperatuur: 10ºC

 

Overige informatie: Deze rosé komt van de heuvels met klei- en kalkafzettingen, de wijnstokken zijn tussen de 20 en 30 jaar oud.

Created by: Free Design