"Round House" Chardonnay

Classificatie: Wine of Origin Paarl


Soort wijn: Lichte witte wijn

Land: Zuid-Afrika

Gebied: Stellenbosch

Producent: Leeuwenkuil Kelder, Stellenbosch

Druivenras(sen): Chardonnay

Karakter: Licht goudgeel van kleur. In de geur is de chardonnay duidelijk te herkennen door het tropisch fruit en het kleine botertje. De aanzet is zacht en vol waar ook het tropisch fruit te proeven is. Doordat de wijn voor het overgrote deel in stalen tanks is vergist, zijn de zuren fris en schoon.

Wijnbereiding: De druiven worden vroeg in de ochtend met de hand geplukt, zodat het druivensap nog koud is, nadat de druiven zijn gekneusd. Direct daarna wordt het sap vergist in RVS tanks om het fruit en zuren te behouden. Voor de complexiteit wordt 10% van de wijn gedurende 6 maanden gelagerd in gebruikte Franse barriques waardoor de smaak een lichte toets van hout, karamel en vanille heeft.


Gegevens producent: Het boerenbedrijf Leeuwenkuil is in bezit van de familie Dreyer sinds 1851. In de loop der jaren heeft deze voormalige graanboerderij zich ontwikkeld tot een veelzijdige wijnbusiness en vandaag bestaat Leeuwenkuil Family Vineyards uit niet één, maar vier wijnboerderijen. Dit maakt hen de grootste wijnbouwers in de kustgebieden. 10% van de druiven worden verkocht aan een bekende producenten als Fairview en een aantal van de Swartland revolutionairen. Na gebruik van de faciliteiten van Perdeberg Winery voor vele jaren, heeft eigenaar Willie Dreyer besloten in 2008 zijn eigen kelder te bouwen, gelegen aan de Bottelary Road, in de buurt van Stellenbosch.

Gegevens gebied: De wijnregio Paarl ligt ten noorden van Stellenbosch en wordt begrensd door de stad Wellington in het noordoosten en de bergen van Groot- en Klein Drakenstein en het wijndistrict Franschhoek in het zuidoosten. Het stadje Paarl wordt gedomineerd door de Paarlberg. Deze rots ziet er na een regenbui uit als ‘een zwarte parel’, vandaar deze naam. Er heerst een typisch mediterraan klimaat met lange en warme zomers en een jaarlijkse neerslag van ongeveer 650 millimeter. Daarom wordt alleen in extreem droge jaren irrigatie toegepast. Het wijngebied Paarl is een zeer gevarieerd gebied van bergruggen en valleien. Het kent dus vele verschillende klimaten en bodems, waardoor de diversiteit aan wijnen groot is.

Serveren bij: Als aperitief, met gegrilde vis of schaal - en schelpdieren.

Serveertemperatuur: 12ºC

Created by: Free Design