Cava d'arciac But Rosado

Classificatie: Cava D.O.


Soort wijn: Rosé mousserende wijn

 

Land: Spanje

 

Gebied: Penedès

 

Producent: Cellers de l'Arboç, L'Arboç

 

Druivenras(sen): Trepat

 

Karakter: Licht roze van kleur. Fruitige, frisdroge geur en smaak met een goede mousse. Klein rood fruit zoals aardbei en een lichte toon van rijpe pruimen. Zuiver en modern gemaakt.

 

Wijnbereiding: De basiswijn wordt gemaakt van het druivenras trepat, prima geschikt voor het maken van rosé wijnen. Na de tweede gisting op fles wordt de Cava 12 tot 18 maanden gelagerd op fles, zodat de fijne mousse zich kan ontwikkelen. Een beperkte dosage (ongeveer 9 gram restsuiker per liter) wordt toegevoegd na het dégorgement, zodat de Cava heerlijk fris en droog blijft. Jonge, trendy, friszuivere rosado Cava gemaakt om te drinken als aperitief of als begeleider van lichte maaltijden.

 

Gegevens producent: In het zuidelijke gedeelte van Catalunya, regio Tarragona, ligt het plaatsje L’Arboç. De Cellers de l’Arboç bezitten 1000 ha wijngaard en maken vooral betaalbare Cavas. Met behulp van moderne technologie en het grote potentieel van goede druiven maakt men hier een prima product: karakteristiek voor Cava en met een moderne uitmonstering. Het bedrijf bestaat sinds 1919 en verkoopt zijn Cavas voor 70% in Spanje.

 

Gegevens gebied: Het wijngebied Catalunya ligt iets ten noorden, ten westen en ten zuiden van Barcelona. Het beslaat zo'n 55.000 hectare grond. 98% van de Cava wordt in Catalunya geproduceerd, het is het grootste mousserende wijngebied ter wereld. Cava heeft een eigen D.O. en mag uit een groot deel van Spanje afkomstig zijn. Naast Catalunya zijn er nog 6 gebieden waar Cava geproduceerd mag worden. Het autochtone druivenras trepat komt hoofdzakelijk voor in de gebieden Conca de Barberà en Costers del Segre. De aanplant bedraagt ongeveer 1500 ha. Het ras heeft een dikke schil en compacte trossen en wordt vrij laat geoogst. Het ras geeft heldere, lichte wijnen en is vooral geschikt voor het maken van rosados, alhoewel een aantal producenten een interessante rode wijn weet te maken. Meestal wordt trepat gebruikt voor het maken van Cava rosado, soms samen met de pinot noir.

 

Serveren bij: Als aperitief, bij lichte salades, vis op de huid gebakken of licht gevogelte.

 

Serveertemperatuur: 8 à 10ºC

 

Website: www.cofamaexport.com

Created by: Free Design