Champagne Delot Brut "Montre-Cul" Blanc de Blancs

Classificatie: A.C. Champagne

 

Soort wijn: Witte mousserende wijn

 

Land: Frankrijk

 

Gebied: Champagne

 

Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource

 

Druivenras(sen): Chardonnay

 

Karakter: Bleekgeel van kleur. In de neus citrustonen en iets van gist en vanille. Elegante aandronk, in de mond complex en vol, met een vitale frisheid. Verfijnde champagne met een fijne mousse.

 

Wijnbereiding: Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procédé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procédé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit. Voor de definitieve afsluiting volgt de dosage, resteert 13 gram suiker per liter.

 

Gegevens producent: Maurice Delot maakte in 1947 zijn eerste champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent.Champagne Delot staat voor champagnes van een constante en hoge kwaliteit. Omdat er geen opvolging is in de familie Delot is Vincent Delot medio 2000 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. In tegenstelling tot de Champagne Dangin ondergaat de basiswijn bij Delot geen malolactische gisting. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot zeer beperkt. De kelders zijn perfect uitgerust met moderne apparatuur en er is veel technische kennis voorhanden. Om het bezinksel in de hals van de fles te krijgen, worden de flessen op de pupitres nog ouderwets met de hand een kwartslag gedraaid en steeds iets meer verticaal teruggezet. Deze handeling 'remuage'genaamd, wordt door ervaren werknemers gedurende 3 weken dagelijks gedaan, een goede'remueur' doet 10.000  flessen per uur.Via een slim procedé wordt het depot uit de fles verwijderd, waarna de fles voorzien wordt van de definitieve kurk. Een karaktervolle Champagne, direct van de boer.

 

Gegevens gebied: Het Champagnegebied, zo'n 30.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk.De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties enhandelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtesde Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.

 

Serveren bij: Als aperitief, bij visgerechten met een beurre blanc, kreeft, zwezerik, gebakken coquilles. Een glas Champagne is ook een mooie afsluiting van de maaltijd.

 

Serveertemperatuur: 8 à 10ºC

 

Created by: Free Design