Prosecco di Valdobbiadene Spumante Extra Dry

Classificatie: D.O.C.G. Prosecco di Valdobbiadene

 

Soort wijn: Witte mousserende wijn

 

Land: Italië

 

Gebied: Veneto

 

Producent: Azienda Agricola Drusian, Bigolino

 

Druivenras(sen): Prosecco

 

Karakter: Fraaie, witte mousse. Delicaat aroma van wit fruit. Zachte, lichtzoete smaak met een milde mousse. Levendig, heerlijk en fris met impressies van appel, gist en een aangename romigheid. Goed in balans, met een droge afdronk met een klein amandelbitter.

 

Wijnbereiding: Eind sept/begin okt. wordt er met de hand geplukt, om de kwaliteit van de most te behouden, wordt er geperst met slechts 1 bar druk. De vergisting vindt plaats via de Charmat methode, ook wel 'Cuve Close' genoemd. In tegenstelling tot de 'Méthode Champenoise', waar de 2e gisting plaats vindt in de fles, vindt bij de 'Cuve Close' de 2e gisting plaats in een stalen tank, waarna de wijn onder tegendruk gebotteld wordt. Francesco Drusian gebruikt de 'Charmat lungo', waarbij de wijn langer in contact blijft met de lie, nl. 120 dagen, waardoor de smaak van de wijn iets van gist krijgt en iets romiger wordt. Om de kwaliteit optimaal fris te houden, wordt bij Drusian 2 à 3 maal per maand Prosecco gemaakt. De druk in de fles bedraagt 4,5 à 5 bar.

 

Gegevens producent: In de 19e eeuw was één van de voorvaderen Drusian met 600 hl de grootste producent van een stille, witte wijn van de Proseccodruif. Momenteel runt Francesco dit familiebedrijf, waar sinds 1986 mousserende wijn gemaakt wordt. Drusian bezit 50 ha, gelegen rondom de zeer verzorgde en uiterst modern ingerichte wijnkelders. De jaarproductie is 600.000 flessen witte wijn en een beperkte productie mousserende rosé wijn van de pinot noir druif. Dat kan in dit gebied, waar diverse producenten jaarlijks miljoenen flessen maken, als klein worden beschouwd. In de wijngaard met een klei/kalkstenen bodem wordt zeer milieubewust gewerkt. Er worden geen bestrijdingsmiddelen als pesticiden en insecticiden gebruikt, de bemesting is organisch. De productie van vooral goedkope en matige prosecco is de afgelopen 10 jaar enorm gestegen. Om de consument meer duidelijkheid te geven werd in 2010 de D.O.C.G. voor het allerbeste deel van het gebied in het leven geroepen, slechts 5.000 ha in 15 gemeenten en 2900 wijnboeren zijn hier aktief, waaronder Drusian.

 

Gegevens gebied: Het wijngebied ten noorden van Venetië, Veneto genoemd, is de bakermat van Prosecco. Met name de heuvels tussen de plaatsen Conegliano en Valdobbiadene (klemtoon op de tweede a) produceren jaarlijks zo'n 30 miljoen flessen Prosecco. De Prosecco druif staat al zeker 200 jaar aangeplant in Veneto. Men vermoedt, dat de oorsprong ligt in het aangrenzende Friuli, waar een dorpje Prosecco ligt. Anderen denken dat de druif wel uit Veneto stamt en eigenlijk de Serprino uit de buurt van Padua is.

 

Serveren bij: Heerlijk als aperitief, ook bij lichte schotels van vis, hors d'oeuvres en risotto. Serveren in een flute.

 

Serveertemperatuur: 8ºC

 

Overige informatie: Van de Prosecco druif worden 3 soorten wijn gemaakt, een stille, droge wijn, dan een wijn met iets koolzuur "Frizzante" genaamd en een wijn met meer mousse "Spumante" genaamd. Deze "Spumante"van Drusian bevat 12-15 gram suiker/liter.

 

Website: www.drusian.it

 

Created by: Free Design