Fleurie la Madone "Vieilles Vignes"

Classificatie: A.C. Fleurie

Soort wijn: Volle rode wijn

Land: Frankrijk

Gebied: Beaujolais

Producent: Gilles en Odile Chaintreuil, Fleurie

Druivenras(sen): Gamay

Karakter: Bijna donkerrood van kleur, complexe geur waarin rozen en rood fruit. Volle aandronk, veel sap, gezond rood fruit, intens en soepel van smaak met zachte tannines in de afdronk.

Wijnbereiding: Domaine Chaintreuil bezit veel oude wijnstokken, deze Fleurie is gemaakt van 90 tot 100 jaar oude stokken!! De druiven worden met de hand geplukt, de vergisting vindt gedurende 10 dagen plaats in cementen cuves via de maceration carbonique techniek. Na de alcoholische gisting rijpt de wijn gedurende 7 maanden op grote eiken vaten, die meer dan 100 jaar oud zijn. Deze Fleurie ‘La Madone’ is na botteling heerlijk op dronk, bij het ouderen krijgt de wijn een meer Bourgogne karakter, binnen 10 jaar na de oogst drinken.

Gegevens producent: Domaine Chaintreuil is een klein familiebedrijf van slechts 6 ha gelegen in het glooiende landschap nabij het pittoreske dorpje Fleurie. Gilles en Odile zijn de 4e generatie op dit kleine bedrijf. De zuidwest gesitueerde wijngaarden zijn gelegen op 250 meter hoogte op de heuvel ‘La Madone’ met op de top de bekende kapel met een groot Mariabeeld. De kapel dateert uit 1875, van hieruit heeft men een fantastisch uitzicht over de omgeving. De wijngaard ‘La Madone’, die in totaal 45 ha omvat, staat als beste van Fleurie bekend. De bodem bestaat uit vooral graniet.

Gegevens gebied: Het gebied van de Beaujolais, genoemd naar de stad Beaujeu, ligt ten zuiden van de Bourgogne, tussen de steden Mâcon en Lyon. Vooral in het noorden van de Beaujolais bevat de bodem veel graniet. Hier komen de beste wijnen van de Beaujolais vandaan, de zogenaamde Cru’s van de Beaujolais. Alle rode wijnen worden hier van de gamay druif gemaakt, er is tevens een kleine productie witte Beaujolais van de chardonnay druif. Fleurie wordt wel de meest vrouwelijke onder de Cru's genoemd. De gamaydruif is bijzonder geschikt voor de Macération Carbonique méthode (inweking met CO²) of de semi-Carbonique méthode. Bijna alle rode Beaujolaiswijnen worden op deze manier gemaakt. Deze methode wordt gebruikt in veel wijngebieden, o.a. de Languedoc/Roussilon maar ook in andere landen in en buiten Europa. Alle rode Beaujolaiswijnen kunnen ingedeeld worden in drie verschillende classificaties: 1. Beaujolais: de eenvoudigste soort, kan uit het hele gebied komen. 2. Beaujolais-Villages: een duidelijk betere kwaliteit, afkomstig uit ongeveer 40 in de wijnwet genoemde dorpjes. 3. De zogenaamde Cru's uit de Beaujolais: 10 in de wijnwet met naam genoemde dorpjes, waar de allerbeste wijnen vandaan komen. Tevens wordt ieder jaar in november de Beaujolais Primeur gepresenteerd, deze wordt uitsluitend in de handel gebracht als Beaujolais of Beaujolais Villages.

Serveren bij: Lamsvlees, charcuterie, gevogelte of blank vlees.

Serveertemperatuur: 14 à 16ºC
 

Created by: Free Design