Leyda Pinot Noir "Single Vineyard"

Classificatie: D.O. Valle de Leyda

Soort wijn: Volle rode wijn

Land: Chili

Gebied: Leyda Valley

Producent: Viña Leyda, Santiago

Druivenras(sen): Pinot noir

Karakter: Rood van kleur. In de geur veel kers, klein rood fruit zoals aardbei. Zachte, zwoele smaak met tonen van kers en truffel. Licht aards met een mooie fruitbalans.

Wijnbereiding: Deze pinot noir is afkomstig van de Las Brisas wijngaard. Het rendement van deze wijngaard bedraagt 35 à 40 hl/ha. Er vindt een koude inweking plaats op 10° gedurende 6 dagen. De wijn wordt vergist en daarna 8 tot 10 maanden op Frans gebruikt eiken opgevoed om het fruitkarakter van de wijn optimaal te bewaren.

Gegevens producent: Viña Leyda is in 1998 opgericht door de familie Fernandez, in 2001 kwam de eerste wijn op de markt. In 2002 werd de D.O. Leyda Valley gecreëerd. De zeer getalenteerde wijnmaakster is Viviana Navarrete, die Viña Leyda een enorme reputatie heeft gegeven. Haar filosofie is het optimaal tonen van het karakter van de druif, gekoppeld aan frisheid en elegantie. Het gebied kent een grote variatie aan bodemtypen. Om het maximaal aan aroma's te verkrijgen worden de druiven voor elke wijn in diverse stadia van rijpheid geplukt. De vatenkelder bestaat uit 350 vaten van deels 300 en 400 liter inhoud. Anno 2013 bezit Viña Leyda 290 ha in de Valle de Leyda. Het bedrijf heeft verder contracten met goede druiventelers in Rapel, Maipo Valley, Curicó en Colchagua Valley. Leyda is een zeer actief bedrijf en wordt internationaal gezien als één der beste Chileense wijnbedrijven. Alle wijngaarden van Viña Leyda worden bewerkt volgens organische principes zonder gebruik te maken van pesticiden.

Gegevens gebied: Leyda Valley is samen met Limarí en Elqui in het noorden zich aan het ontwikkelen als één van de meest spannende nieuwe wijngebieden van Chili. Pas in de jaren 90 van de vorige eeuw ontdekte men dat de Leyda Valley, in de subregio San Antonio, bij uitstek geschikt was voor het maken van kwaliteitswijn. Leyda Valley kent heuvels tot 30%, het gebied is vorstvrij, de maximum temperatuur is 25°., hoogte 180 meter. Het gebied ligt 95 km ten westen van Santiago en was vroeger alleen geschikt voor beperkte landbouw. Leyda Valley ligt van alle Chileense wijngebieden het dichtst bij de zee, namelijk 14 km; het klimaat verschilt duidelijk van de andere valley’s. Elke morgen lost de bewolking/mist vanuit zee langzaam op zodat de druiven zich zeer gelijkmatig ontwikkelen. Hierdoor en door de frisse wind uit zee, vindt de oogst een maand later plaats dan in de andere wijngebieden. De opbrengst per ha is voor Chileense begrippen laag, tussen de 35 en 75 hl/ha. De wijnen zijn hierdoor meer intens van smaak met een verfrissende zuurgraad. Het gebied zelf bestaat uit een paar honderd ha wijngaarden en in totaal nog maar 3 wijnbedrijven. De grond bestaat uit graniet, leem en klei en is zeer arm. Men werkt met het druppelirrigatiesysteem via rubberslangen, water wordt via een 8 km lange pijplijn aangevoerd uit de Maipo rivier.

Serveren bij: Vlees en wildgerechten.

Serveertemperatuur: 16 à 18ºC

Overige informatie: De naam Leyda komt van La ida, ooit een naburig treinstationnetje van Santiago naar de kust. De afbeelding siert het etiket.

Website: www.leyda.cl  

Created by: Free Design