Santenay Premier Cru "Gravières"

Classificatie: A.C. Santenay Premier Cru

Soort wijn: Krachtige rode wijn

Land: Frankrijk

Gebied: Côte de Beaune, Bourgogne

Producent:
Jessiaume Père et Fils, Santenay

Druivenras(sen): Pinot noir

Karakter: Krachtige en intense wijn. Verfijnde aroma's van rood fruit en een zachte aardsheid. Goede houdbaarheid. Rijpe, zachte tannines.

Wijnbereiding: Alle wijnen worden traditioneel gemaakt en rijpen op eikenhouten vaten

Gegevens producent: Domaine Jessiaume bezit 14 hectare wijngaarden, voornamelijk in Premier Cru wijngaarden. Bernard Jessiaume en zijn twee zoons, Marc en Pascal, maken op vakkundige wijze, gezonde en karakteristieke wijnen met goed fruit, kracht en finesse. Dat de wijnen van Jessiaume goed kunnen ouderen, bewijzen de vele oude flessen in privé bezit uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. De familie Jessiaume maakt wijn sinds 1850, Marc en Pascal zijn al de 5e generatie. Naast rode wijnen maakt de familie Jessiaume ook een mooie, bijzondere witte Santenay, welke een rariteit genoemd mag  worden. Van de appellatie Santenay is namelijk 98%rood.

Gegevens gebied: De Bourgogne is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hoge intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren nogal, tevens is de wijnbouw hier sterk versnipperd. Daarom is het van groot belang, bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. Côte de Beaune is de naam van het wijngebied gelegen ten noorden en ten zuiden van de stad Beaune. De bodem in dit gebied is van zandhoudende kalksteen en een mengsel van mergel, klei en kiezel. De mergel geeft de bodem een witte kleur. In dit deel van de Bourgogne worden prachtige rode wijnen gemaakt, denk bijv. aan Pommard, Volnay en Santenay. De grote bekendheid dankt het gebied echter aan de witte wijnen, de beste witte wijnen van de wereld komen hier vandaan zoals de grote wijnen uit Meursault, Puligny- en Chassagne-Montrachet. Veel wijnen in de Côte de Beaune worden verkocht met de naam van de gemeente op het etiket. Nog eerder dan om zijn wijnen was het dorp Santenay bekend om zijn water, dat geneeskrachtige eigenschappen bezit. Het is dan ook, naast een bekende wijnplaats, een geliefd kuuroord, compleet met een Casino.

Serveren bij: Heerlijk bij rood vlees (eventueel gegrild) en wild.

Serveertemperatuur: 16 à 18ºC

Created by: Free Design