Syrah - Domaine Chèze

Classificatie: Vin de Pays des Collines Rhodaniennes

Soort wijn: Lichte rode wijn

Land: Frankrijk

Gebied: Rhône

Producent: Domaine Chèze, Pangon-Limony

Druivenras(sen): Syrah

Karakter: Volrood met een zweem violet. Licht bloemig in geur met wat peper en leer. Zuivere en evenwichtige smaak, rond met veel bessigheid, specerijen en een lichte houtondersteuning.

Wijnbereiding: De druiven worden handmatig geoogst waarbij in de wijngaard al een eerste selectie plaatsvindt. In kleine kratjes van 30 kilo worden de druiven naar de wijnmakerij gebracht waar een 2e selectie plaatsvindt op de ‘table de tri’. Hierna volgt het ontstelen en een laatste selectie op een vibrerende band. De schilweking en gisting vindt plaats in temperatuur gereguleerde cuves met een kleine inhoud, de malolactische gisting gebeurt op eikenhouten vaten. De jonge wijn rijpt ongeveer 8 maanden op barriques van 3 tot 4 jaar oud waarna er zonder te filteren wordt gebotteld.

Gegevens producent: Louis Chèze, gestart in 1978 met 1 ha. Wijngaard, is de eigenaar en wijnmaker van dit domaine dat nu 30 hectare groot is, 4 hectare hiervan is beplant met de nobele viognier druif in de Condrieu appellatie. Tevens wordt er 15 ha gepacht. Andere wijnen die Louis Chèze produceert zijn: St. Joseph rood en wit en diverse Vin de Pays. Chèze maakt wijnen in de appellations Condrieu, St. Joseph en Vin de Pays. Daarnaast is Louis Chèze actief met twee andere wijnboeren in een samenwerking: Les Vignobles de Seyssuel. Zij bezitten op de oostelijke Rhône oever een aantal wijngaarden ten noorden van de stad Vienne (dus buiten de officiële Rhône-appellaties) beplant met o.a. syrah en viognier. De wijnen die hier vanaf komen moeten gaan concurreren met de beroemde Côte-Rôtie en Condrieu. De eerste resultaten zijn zeer veelbelovend. Alle wijnen van Louis Chèze zijn van zeer hoogstaande kwaliteit, 20% wordt verkocht in de export.

Gegevens gebied: Louis Chèze (ooit begonnen met 1 hectare) is de eigenaar en wijnmaker van dit domaine, dat nu 30 hectare groot is. Chèze maakt wijnen in de appellations Condrieu, St. Joseph, Côte-Rôtie en Vin de Pays. Daarnaast is Chèze een paar jaar geleden met twee andere wijnboeren een nieuw project begonnen: Les Vignobles de Seyssuel. Dit plan omvat een aantal wijngaarden, iets ten noorden van de stad Vienne gelegen, net buiten de officiële Rhône-appellaties. Deze wijngaarden zijn uitsluitend beplant met de syrah druif en iets viognier. De wijnen die hier vanaf komen kunnen concurreren met de beroemde wijnen van de Côte-Rotie. Deze Syrah komt van de terrasvormig aangelegde hellingen rondom Limony, in het zuidelijkste puntje van het Condrieu-gebied. De bodem bestaat voornamelijk uit graniet. De druivenstokken zijn tussen de 5 en 8 jaar oud .

Serveren bij: Bij wildgerechten, geroosterd rood vlees, stoofvlees zoals runderwang en harde kaas.

Serveertemperatuur: 16 à 18ºC

Overige informatie: Binnen de noord-Rhône worden alle beschikbare lapjes wijngrond zo goed mogelijk benut, vanwege het specifieke terroir en de ligging, op de veelal steile hellingen. Er komen dan ook niet zo heel veel Vin de Pays uit dit gebied. De Vin de Pays komen meestal van jonge aanplant van de Cru’s St. Joseph, Condrieu of Côte-Rôtie. Daarnaast zijn er ook nog wat wijngaarden die net buiten de appellaties liggen. Collines Rhodaniennes is een Vin de Pays Classificatie die een vrij groot gebied binnen de Rhône beslaat. Maar eigenlijk wordt deze hoofdzakelijk gebruikt in het kwalitatief wat betere noord- Rhône.

Website: www.domainecheze.com

Created by: Free Design