Thorn-Clarke Terra Barossa "Shiraz"

Soort wijn: Volle rode wijn

Land: Australië

Gebied: Barossa Valley, South Australia

Producent: Thorn-Clarke Wines, Angaston

Druivenras(sen): Shiraz

Karakter: Dieprode, bijna zwarte kleur. In de smaak klassieke kenmerken van de shiraz als eucalyptus, zwarte bessen, kruidnagel en peper. De smaak is krachtig en complex met rijpe tannines en zachte afdronk.

Wijnbereiding: De druiven voor deze shiraz vergistten 7 dagen op een lage temp. van 22 à 25°C. Hierdoor kreeg de wijn een volle en fruitige expressie. Daarna werd de wijn gelagerd in Franse en Amerikaanse barriques.

Gegevens producent: De families Thorn en Clarke vestigden zich rond 1870 in Barossa Valley. De familie Thorn werd druiventelers, de familie Clarke kwam als goudzoekers. De huidige naam ontstond door een huwelijk. In de familie Thorn is reeds de 6e generatie werkzaam, zij zijn eigenaar van één van de oudste shiraz wijngaarden van Australië/van de wereld, t.w. een perceel genaamd 'Clifton' dat volgens oude documenten al in 1854 beplant was met Shiraz stokken. Het is een echt familiebedrijf van vader op zoon. In 1980 zijn 4 nieuwe wijngaarden aangeplant, in totaal 274 ha. Thorn-Clarke is in 2001 zijn eigen wijnen gaan bottelen in Angaston. Ook haalden ze toen de expertise van wijnmaker Jim Irvine binnen. In 2011 is de zeer getalenteerde wijnmaakster Helen McCarthy toegetreden tot het bedrijf. Alle wijnen worden gemaakt van eigen druiven, alleen voor de Milton Park wijnen worden zo nodig druiven bijgekocht. Robert Parker, in The Wine Advocate, noemt de wijnen van Thorn-Clarke ‘astonishing wine values’.

Gegevens gebied: Barossa heeft sinds 1990 een Geographic Indication, waardoor het een internationaal erkend wijngebied is. Het kent twee subgebieden: Barossa Valley en Eden Valley. De Thorn-Clarke wijngaarden zijn verdeeld in 4 locaties. Kabininge(33 ha): in Barossa Valley ideaal voor de shiraz druif. Veel zonuren en geen irrigatie zorgen voor een lage opbrengs. Optimaal rijpe druiven met veel concentraat. St. Kitts en Truro(79 ha): Iets hoger gelegen, en dus koeler, in het noorden van Barossa Valley. De grond is een mix van kiezels en vulkanische grond. Gevolg een langere rijpingsperiode met veel concentraat van vooral de shiraz druif. Mt. Crawford (37 ha) : in Eden Valley, met hoogtes van 475 meter en hoger is de meest koele wijngaard van heel South Australia. Dit microklimaat zorgt voor een late, lange rijping met behoud van voldoende zuren, ideaal voor de riesling en chardonnay. Milton Park(100 ha): in het hart van Eden Valley, diverse microklimaten. Vooral aanplant van rode druiven, gulle wijnen met veel structuur.

Serveren bij: Rundvlees, maar ook eend of duif met een lichte zoete (bessen) saus.

Serveertemperatuur: 16 à 18ºC

Website: www.thornclarkewines.com
 

Created by: Free Design