Toro Prima

Classificatie: D.O. Toro

Soort wijn: Volle rode wijn

Land: Spanje

Gebied: Toro, ten westen van de D.O. Rueda

Producent: Bodegas y Viñedos Maurodos, Pedrosa del Rey

Druivenras(sen): Tinta de toro 90% en garnacha 10%

Karakter: Diep rood van kleur. Zwoele volle geur, mooie tonen van kers, bramen en karamel. In de smaak verfijnd donker rood fruit, wat chocolade en subtiel hout. Volle, maar toch elegante wijn met een duidelijk Toro karakter.

Wijnbereiding: Alle druiven worden met de hand geplukt. De wijn wordt 12 maanden op Frans en Amerikaans eiken gelagerd. Doel is het maken van evenwichtige wijnen met een juiste balans tussen fruit, hout en de terroir van Toro.

Gegevens producent: Bodegas Maurodos is eigendom van Bodegas Mauro en is opgericht in 1998 nadat al een aantal jaren experimenteel met de tinta de toro druif gewerkt is. Net als bij Bodegas Mauro is Mariano García, voormalig wijnmaker van Vega Sicilia, de grote man achter deze  topproducent in het langzaam tot volledige bloei komende wijngebied Toro. Zijn zonen Alberto en Eduardo werken ook in het bedrijf, terwijl neef Isaac Fernández de wijnmaker is. De wijngaarden, in totaal 35 ha, liggen bij de plaatsjes San Román de Hornija, Villaester, Morales en Pedrosa del Rey. Ter plekke heerst een landklimaat met Atlantische invloeden. De bodem bevat veel stenen, klei en zand. De wijnstokken zijn gedeeltelijk aangeplant eind jaren 90, de rest bestaat uit oude stokken. Jaarlijks komen zo’n 40.000 flessen uit de fraaie kelder, wat duidt op een zeer laag gemiddeld rendement per hectare. Bodegas Maurodos beschikt over 800 vaten van 225 liter gemaakt van Frans- en Amerikaans eiken. De wijnen bezitten een brede structuur, waarin veel gezond donker fruit, voldoende gebruik van hout, bij rijping wordtde smaak steeds verfijnder.

Gegevens gebied: Het gebied Toro, ten weste van D.O. Rueda, verwierf z'n D.O. in 1987 na een periode van veel investeringen, sindsdien scoren de wijnen uitstekend. Het gebied staat bekend om z'n krachtige wijnen. Het wijngebied Toro maakt hoofdzakelijk rode wijnen. Een heel klein percentage van de wijnen is wit of rosé. Toro is bekend om zijn tinta de toro, een druivenras dat verwant is aan de tintodel pais en tempranillo. De schil van dit ras is wat dikker dan in Ribera del Duero. Het klimaat is zeer warm, terwijl de bodem ondanks de hitte zeer goed vocht vasthoudt. Eind jaren 90 van de vorige eeuw hebben veel producenten uit het oostelijk gelegen Ribera del Duero gebied hun ogen laten vallen op de Toro regio. Grote investeringen en een grote stap voorwaarts in kwaliteit zijn het gevolg geweest. De druiven voor deze Prima wijn komen uit wijngaarden in de plaatsen San Román, Vilaester en Morales.

Serveren bij: Vleesgerechten zoals lam en wild. Bij voorkeur decanteren.

Serveertemperatuur: 16 à 18ºC

Overige informatie: Wijnen van Maurodos hebben een grote complexiteit, met een rijpingspotentieel voor de Prima van zo’n 5 jaar. Prima is een nieuwe wijn van Maurodos en is bedoeld als zeer betaalbare basiswijn van dit prachtige wijnbedrijf.

Website: www.bodegasmauro.com
 

Created by: Free Design