Valpolicella Classico Marogne "Ripasso"

Classificatie: D.O.C. Valpolicella Classico Superiore

Soort wijn: Volle rode wijn

Land: Italië

Gebied: Veneto

Producent: Fratelli Zeni, Bardolino

Druivenras(sen): Corvina 50%, rondinella 45% en molinara 5%

Karakter: Volrood van kleur, geconcentreerde geur van viooltjes, rood fruit. Rijke, volle inzet. Droog met een intense smaak waarin veel rood fruit, kersen en morellen. In de afdronk iets licht zoet van rozijnen en een licht bitter.

Wijnbereiding: De druiven voor deze ‘Ripasso’ zijn geplukt in 3 fases, 30% in het begin van de oogst, 20% tijdens en 50% aan het eind van de oogst. Dit doet men om zo veel mogelijk verschillende smaken in de wijn te krijgen, van fruit dat maar net rijp is tot overrijp rood fruit. Na de pluk laat men de druiven gedurende een maand iets indrogen. Vergisting gedurende 8 à 10 dagen, waarna de wijn in januari/februari in contact gebracht wordt met de lie van Amarone. Dit contact duurt een week. Hierdoor krijgt deze ‘Ripasso’ zijn volle, rijke smaak. (Voor alle duidelijkheid: Amarone is een zeer bijzondere Valpolicella, die in januari gemaakt wordt van langdurig ingedroogde druiven.) Het restant na de gisting, genaamd de lie, dus de schillen, pitten etc. geeft de ‘Ripasso’ dus een extra smaakdimensie. Daarna rijpt de ‘Ripasso’ gedurende 1 jaar in nieuwe grote vaten van 1500 liter, gemaakt van Frans eiken. Ripasso betekent letterlijk opnieuw passeren, dus de wijn, na de normale gisting, voor de tweede keer in contact brengen met de lie van in dit geval Amarone.

Gegevens producent: Sinds 1870 maakt de familie Zeni al wijn op dit prachtige wijngoed in het noorden van Italië. De traditie en kennis van vier generaties en het werken met klassieke, inheemse druivenrassen zijn de basis voor het echte Italiaanse karakter van de wijnen van dit huis. Zeni maakt per jaar ongeveer 1 miljoen flessen wijn, waarvan 1/3 deel van eigen wijngaarden. Druiven voor de rest van de productie worden in de omgeving bijgekocht. De wijngaarden van Zeni liggen in het zeer toeristische Bardolino aan de oostoever van het Gardameer. De bodem bestaat uit rode en bruine gronden op gruis, mergel en basalt. Men exploiteert er ook een wijnmuseum waar veel artikelen uit de wijnbouw te bezichtigen zijn. Ook kunnen er wijnen geproefd worden. Borden in Bardolino verwijzen naar het "Museo del Vino".

Gegevens gebied: Valpolicella is een dorpje gelegen in het uitgestrekte wijngebied Veneto, dat grenst aan de Adriatische Zee en aan het Gardameer. Het is één van de belangrijkste wijngebieden van Italië in productieomvang. De laatste jaren is er enorm geïnvesteerd in dit wijngebied. Het klimaat houdt het midden tussen het Alpenklimaat en het Middellandse Zee klimaat. Wijnbouw in dit deel van Italië is al zeer oud en gaat terug tot vóór de jaartelling. De naam Valpolicella stamt uit die tijd en betekent letterlijk "dal van de vele (wijn)kelders".

Serveren bij: Stevige gerechten van rood vlees, wild en pittige kazen.

Serveertemperatuur:
16 à 18ºC

Overige informatie: Met Marogne wordt bedoeld de kleine muurtjes in de wijngaarden, die dienen om bodemerosie te voorkomen.

Website: www.zeni.it
 

Created by: Free Design