Wairau River Pinot Noir

Soort wijn: Lichte rode wijn

Land: Nieuw-Zeeland

Gebied: Marlborough

Producent: Wairau River Wines, Marlborough

Druivenras(sen): Pinot noir

Karakter: In de geur een parfum van rozen en rode bessen, naast licht eiken. De smaak is zacht, lang en complex, maar niet zwaar, met tonen van rijpe bessen, mocca en licht animaal.

Wijnbereiding: Wairau River heeft zijn eigen oogstmachines om zo op de beste tijd te kunnen oogsten, zonder afhankelijk te zijn van andere bedrijven. In 2002 werd een geheel nieuwe en revolutionaire winery gebouwd. Het gehele proces vindt binnen onder één dak plaats en wordt op een constante temperatuur gehouden, terwijl het normaal is in dit gebied dat tanks ook buiten staan. Ook wordt het water van de winery en wijngaarden telkens hergebruikt d.m.v. het unieke ‘Live Water Treatment System’. Dit gebruikt geen chemicaliën, zoals chloor, maar bacteriën om schoon en zuurstofrijk water te verkrijgen en her te gebruiken. Het doel is van dit alles om een zo puur mogelijke uitdrukking van de druif en de terroir uiteindelijk in de fles te krijgen. De Pinot noir kloon die gebruikt wordt is de Timba 5 kloon, afkomstig uit Champagne. De wijnstokken zijn 18 jaar oud en staan op een grond met iets meer klei. De wijn wordt gefermenteerd in vierkante open RVS vaten en krijgen een koudeweking van 12 dagen, waarbij de schillen 2 keer per dag met de hand worden ondergedrukt. Daarna wordt de wijn 7 maanden gelagerd in franse barriques, waarvan 10% nieuwe vaten. De restsuikers bedragen slechts gemiddeld 2,2 gram/liter.

Gegevens producent: Wairau River Wines werd opgericht in 1978 door Phil en Chris Rose. Zij waren de eersten die wijngaarden aanplantten aan de noordzijde van de rivier de Wairau. Tot 1991 verbouwden ze enkel druiven en verkochten deze aan o.a. Cloudy Bay. Toen besloot het echtpaar, samen met hun 5 kinderen, zelf wijnen te gaan produceren. Het gehele gezin is actief in het bedrijf; van kok in hun restaurant tot assistent wijnmaker. Sinds 2004 is Allen McWilliams de wijnmaker. Wairau River is één van de grootste zelfstandige familiebedrijven in Marlborough. Anno 2007 bezit de familie 250 hectaren verdeeld over 5 wijngaarden, allen gelegen op oude rivierbeddingen, die bestaan uit grote tot middelgrote ronde keien. 80% is beplant met sauvignon blanc, 10% pinot noir, verder riesling, gewürztraminer, pinot gris, chardonnay en viognier. Wairau betekent ‘verscheidende wateren’ in de taal van de originele bevolking, de Maori.

Gegevens gebied: Marlborough ligt in het uiterste noorden van het zuidereiland van Nieuw-Zeeland en is tevens het grootste wijngebied van het land. De eerste wijngaarden werden hier in 1973 aangeplant. De ideale omstandigheden voor wijnbouw in Marlborough zijn een combinatie van voldoende zonuren, de steenachtige, arme bodem en de verkoelende zeewind, die zorgt voor gelijkmatige rijping van de druiven waardoor behoud van fruit en zuren. De zee ligt slechts op slechts10 kilometer. De noordzijde van de rivier de Wairau, die door Marlborough loopt, wordt ook wel het subgebied Rapaura genoemd. Het is hier iets warmer dan aan de zuidzijde. Kenmerk van de wijnen uit Rapaura is de mineraliteit.

Serveren bij: Carpaccio, steak tartare, varkensvlees en gevogelte zoals kwartel en geconfijte eend.

Serveertemperatuur: 15 à 17ºC

Website: www.wairauriverwines.com  

Created by: Free Design