Zandvliet Shiraz

Classificatie: Wine of Origin Robertson

Soort wijn: Volle rode wijn

Land: Zuid-Afrika

Gebied: Robertson

Producent: Zandvliet Wynlandgoed, Robertson

Druivenras(sen): Shiraz

Karakter: Niet te zware, maar verfijnde shiraz. Rijke smaak waarin warm rood fruit van onder andere pruimen en kersen, lichte tonen van houtlagering en een milde kruidigheid. In de lange afdronk zachte, rijpe tannines.

Wijnbereiding: De bodem is zeer waterdoorlatend en wordt alleen organisch bemest. Er wordt machinaal geoogst, behalve enkele percelen, bestemd voor de allerbeste rode wijnen worden met de hand geplukt. De uitrusting in de kelders is uiterst modern, de beste adviseurs uit Zuid-Afrika, maar ook uit het buitenland worden voor advies ingehuurd.

Gegevens producent: De geschiedenis van Zandvliet gaat terug tot 1838. In 1867 kocht Jacobus de Wet het aan de Cogmans rivier gelegen landgoed, momenteel heeft de 4e en 5e generatie de touwtjes in handen. Dan de Wet zorgt voor de wijngaarden en de paarden, zijn broer Paul de Wet is de wijnmaker, sinds 2012 terzijde gestaan door Jacques Cilliers (ex Morgenhof). Zandvliet beslaat 1.000 hectare, waarvan er bijna 150 beplant zijn met wijnstokken, 55% rood en 45% wit. Zandvliet was de eerste producent van Shiraz in Zuid-Afrika. De bodem bestaat uit zanderige, alluviale gronden langs de Cogmansrivier, terwijl de hoger gelegen rode Karoo gronden veel leem en kalk bevatten. Jaarlijkse neerslag is slechts 200mm, geïrrigeerd wordt via computer systeem vanuit de cogmans rivier. Koele lucht bereikt het gebied vanuit de 130 km zuidelijk gelegen Cape Agulhas. De bodem wordt alleen organisch bemest. Er wordt machinaal geoogst, behalve enkele percelen, bestemd voor de allerbeste rode wijnen worden met de hand geplukt. De uitrusting in de kelders is uiterst modern, de beste adviseurs uit Zuid-Afrika, maar ook uit het buitenland worden voor advies ingehuurd. Daarnaast zijn de renpaarden van Zandvliet beroemd, elk etiket van Zandvliet is daarom voorzien van een afbeelding van een paard. De mest uit de stallen wordt in de wijngaarden uitgereden. Zandvliet brengt een serie wijnen in de handel onder de naam Zandvliet, onder de naam Cogmans Kloof voert men een serie prima basiswijnen.

Gegevens gebied: Het wijndistrict Robertson ligt in de Breede Rivier Vallei en wordt in het westen gegrensd door het wijngebied Worcester en in het noorden en oosten door het Langeberg gebergte. Het klimaat in Robertson is zeer warm en droog. Toch worden hier opmerkelijke wijnen geproduceerd. De Indische Oceaan, gelegen op 80 km, zorgt in de middag voor een aanhoudende, koele bries, terwijl de nachten zelfs koud kunnen zijn. Hierdoor worden de zuren en daardoor de frisheid in de wijn bewaard. Robertson is bekend om zijn hoge kwaliteiten droge wijnen, vooral wit, maar Zandvliet heeft aangetoond ook top kwaliteiten rode wijn te kunnen maken. Met name hun shirazwijnen zijn wereldberoemd. Ook worden in Robertson nog veel muscaatdruiven verbouwd. Deze zoete druiven zijn zeer geschikt als tafeldruif en worden in de oogsttijd langs de weg aangeboden onder de lokale naam Hanepoot.

Serveren bij: Wild, lamsvlees (gekruid), stoofgerechten en rundvlees.

Serveertemperatuur: 16 à 18ºC

Website: www.zandvliet.co.za  

Created by: Free Design