Apostelhoeve "Cuvée XII"

Classificatie: BGA Maasvallei Limburg

Soort wijn: Lichte witte wijn

Land: Nederland

Gebied: Limburg

Producent: Familie Hugo Hulst en Zoon, Maastricht

Druivenras(sen): Auxerrois, Müller-thurgau, Pinot Gris

Karakter: Fonkelende lichtgele kleur. In de geur wat zacht fruit zoals abrikozen, vijgen en een vleugje peer. Droge inzet, zacht en zuiver met frisse zuren, mineraal, iets amandel, verfijnd en mooi in balans.

Wijnbereiding: De druiven voor deze Cuvée XII worden handmatig geplukt. In een supermoderne pers wordt ingeweekt, zacht pneumatisch geperst en geklaard. De vergisting vindt plaats op 13 tot 17°C in roestvrijstalen tanks. De wijn wordt in het voorjaar gebotteld.

Gegevens producent: De Apostelhoeve is een schitterende, oude hofboerderij, gelegen op de Louwberg nabij Maastricht. De wijngaarden liggen op de steile hellingen op een warme, humusrijke bodem op zand en kiezel met mergel/kalksteen als onderlaag. Het riviertje de Jeker kronkelt door het dal en zorgt voor het juiste microklimaat. In 1970 plantte Hugo Hulst bij wijze van experiment een wijngaard aan. De resultaten waren bemoedigend en er werd uitgebreid. Inmiddels zijn er müller-thurgau, riesling, auxerrois en pinot gris aangeplant. Naast de wijn is de fruitteelt nog steeds een belangrijke bron van inkomsten voor de familie Hulst. Anno 2014 telt de wijngaard ruim 8 ha, de jaarlijkse productie is gemiddeld 70.000 flessen. In 2012 werd de kelder met 300 m2 uitgebreid en uitgerust met een computergestuurde pers, waarin de druiven, afgesloten van zuurstof 4 à 5 uur inweken, zacht geperst worden en het sap wordt geklaard. In 2014 werd de oogst binnengehaald door een oogstmachine. Zoon Mathieu is de gedreven wijnmaker. De Apostelhoeve staat aan de absolute top van Nederlandse wijndomeinen. De wijnen worden geroemd in de nationale én internationale pers.

Gegevens gebied: In de Middeleeuwen waren duizenden hectare in het zuiden van ons land beplant met de wijnstok. Na een periode van verval kwam vanaf 1970 de ommekeer. Diverse pioniers plantten met wisselend succes wijngaarden aan. De wijngaarden van de Apostelhoeve hebben een fantastische ligging op de steile hellingen op een warme, humusrijke bodem op zand en kiezel met mergel/kalksteen als onderlaag. Het riviertje de Jeker kronkelt door het dal en zorgt voor het juiste microklimaat. Zuid Limburg is het enige wijngebied in Nederland, waar druivenrassen gedijen, die ook in o.a. Duitsland, Luxemburg en Frankrijk staan aangeplant. De BGA-categorie (Beschermde Geografische Aanduiding) is de Nederlandse naam voor de Europese IGP-categorie (landwijn).

Serveren bij: Zeevruchten, pasta's en de Aziatische keuken of als apéritief te gebruiken.

Serveertemperatuur: 10 à 12ºC

Overige informatie: De müller-thurgau ontstond in 1882 door de botanicus Hermann Müller uit het Zwitserse canton Thurgau. Men dacht altijd dat het een kruising was van riesling en sylvaner, dna onderzoek leerde echter het een kruising van riesling en madeleine royale betreft. Deze madeleine royal ontstond midden 19e eeuw in de Loire uit een kruising van pinot en trollinger.

Website: www.apostelhoeve.nl

Created by: Free Design