Chablis Premier Cru "Beauroy"

Classificatie: A.C. Chablis Premier Cru

 

Soort wijn: Volle witte wijn

 

Land: Frankrijk

 

Gebied: Yonne, Bourgogne

 

Producent: Thierry Hamelin, Lignorelles

 

Druivenras(sen): Chardonnay

 

Karakter: Bleekgouden wijn met een lichtgroene weerschijn. Wit fruit en mineralen in het bouquet en een heerlijke, krachtige en droge smaak. De Premier Cru wijngaard "Beauroy" van Hamelin is een perceel met relatief oude stokken.

 

Wijnbereiding: Binnen enkele dagen worden druiven van de 3,9 ha wijngaard 'Beauroy' met de hand geplukt. Vergist wordt op gecontrolleerde temperatuur op roestvrij stalen tanks. De wijnen worden na 12 tot 18 maanden voor de botteling licht gefilterd. Sinds 1997 bottelt men bij Hamelin de gehele productie in eigen kelders.

 

Gegevens producent: Thierry Hamelin bezit in totaal 36,5 ha wijngaard, wat voor het gebied een flinke bezitting is. Het is een familiebedrijf van vader op zoon, gesticht rond 1840, waarin ook zijn zoon Charles actief is. Anno 2012 is er net buiten het dorp een spraakmakend gebouw neergezet, waar naast vinificatie en opslag veel ruimte is voor voor bezoekers/toerisme. Vanwege de sterk kalkhoudende bodem is Chablis doorgaans strak droog mineralig. Om deze eigenschappen noemde men Chablis vroeger ook wel ‘oesterwater’. Tegenwoordig zijn er nogal wat producenten die een stevige, volle Chablis maken, vaak met duidelijk nieuw eiken in de smaak. Hamelin maakt een type dat weliswaar ook soepel drinkt, maar dat ook duidelijk het karakter heeft van de 'ouderwetse' Chablis, dus: frisse zuren en een brede, droge structuur met alleen in de Premier Cru wijnen iets eiken van gebruikte eiken vaten van 500 liter. Sinds 1982 voert Wijnimport J. Bart de wijnen van Hamelin exclusief in Nederland.

 

Gegevens gebied: De Bourgogne is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal, en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (Chablis), Côte d'Or (Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais, Mâconnais en Beaujolais. Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hoge intensiteit en verfijning als resultaat heeft. Chablis ligt tussen Parijs en Beaune, nabij de stad Auxerre. De bodem is sterk kalkhoudend wat voor de verfijnde structuur van de wijnen van Chablis zorgt. De wijnen van Chablisworden onderverdeeld in 4 groepen:
- Petit Chablis, een elegante kwaliteit van wat mindere gronden.
- Chablis, de basiswijn, goede kwaliteit, uiteraard afhankelijk van de producent.
- Chablis Premier Cru, van de betere wijngaarden, vaak met naam op het etiket.
- Chablis Grand Cru, van de best gelegen wijngaarden, met naam genoemd op het etiket.

 

Serveren bij: Als aperitief. Bij vis, schaal- en schelpdieren (oesters), wit vlees of asperges, of bij de lokale specialiteit "andouillettes" en slakken.

 

Serveertemperatuur: 10 à 12ºC

 

Overige informatie: De wijngaard Beauroy is gelegen op het zuiden, de stokken zijn geplant in 1980-1982. De helling is vrij steil, tussen de 30 en 40%.

 

Website: www.domaine-hamelin.fr

Created by: Free Design