Manz "Blanc de Noir Trocken"

Classificatie: Qualitätswein

Soort wijn: Lichte witte wijn

Land: Duitsland

Gebied: Rheinhessen

Producent: Weingut Manz, Weinolsheim

Druivenras: Spätburgunder

Karakter: Heldere, intense kleur. Levendige en fruitige geur. Zachte, notige smaak met een hint van granaatappel. De afdronk is breed met frisse zuren.

Wijnbereiding: De druiven worden selectief met de hand geplukt en worden vergist op gecontroleerde temperatuur van 18°C in roestvrij stalen tanks. Doorgaans resteert 6,3 gr zuur en 5,4 gr suiker per liter. In het voorjaar wordt de wijn gebotteld.

Gegevens producent: Het familiebedrijf Manz werd opgericht in 1725 en wordt momenteel door de 8ste generatie voortvarend geleid. Vader Erich heeft een zeer talentvolle en enthousiaste zoon Eric aan zijn zijde. Eric heeft zich als wijnmaker bekwaamd met stages bij Kurt Darting en bij topproducent Klaus Keller. Sinds zijn aantreden in het familiebedrijf is de kwaliteit flink gestegen en dit resulteerde in fraaie noteringen in de Duitse wijngidsen Eichelmann en Gault-Millau alsmede een 1ste en een 2e plaats in de ‘Deutsche Rotweinpreis’ zoals georganiseerd door het vakblad Vinum. Weingut Manz bezit 20 hectare en er wordt van ca. 5 à 6 hectare druiven bijgekocht van de schoonvader van Eric. In 2015 is Weingut Manz door de DLG, een Duitse landbouw organisatie, uitgeroepen tot 'Winzer des Jahres', een enorme waardering, die de kwaliteit van hun wijnen onderstreept.

Gegevens gebied: Rheinhessen is het grootste wijngebied van Duitsland en ligt binnen de vierhoek Bingen, Mainz, Alzey en Worms. In de vorige eeuw kwamen veel matige wijnen uit het gebied, denk aan de Liebfraumilch. Gelukkig is rond de eeuwwisseling een trend ingezet om het verleden af te schudden. Veel jonge wijnmakers onderkennen de kwaliteit van het gebied en zetten Rheinhessen op de kaart als een gebied voor hoge kwaliteitswijnen. Het milde klimaat, beschutting door het Taunusgebergte en het Odenwald alsmede de diversiteit aan bodems met löss, fijne mergel, kwarts en erosiebodems zijn een aantal factoren die het produceren van topwijnen hier mogelijk maken.

Overige informatie: Blanc de Noir is een witte wijn gemaakt van rode druiven, in dit geval de spätburgunder, in Frankrijk pinot noir genoemd. Dit is mogelijk omdat het sap van (bijna) alle rode druiven wit van kleur is. Door een lichte persing en de schillen, die de rode kleur afgeven, direct daarna te verwijderen is het mogelijk een witte wijn te maken.

Serveren bij: Als aperitief, bij aspergegerechten, lichte voorgerechten, charcuterie.

Website: www.manz-weinolsheim.de

Created by: Free Design