Pinot Grigio Alto Adige Soll

Classificatie: D.O.C. Alto Adige

Soort wijn: Volle witte wijn

Land: Italië

Gebied: Alto Adige (Südtirol)

Producent: Kellerei Kaltern (Viticoltori Caldaro), Kaltern

Druivenras(sen): Pinot grigio (Ruländer)

Karakter:
Wat strogeel van kleur. In de mond peer en iets van geroosterde amandelen. Vol en heerlijk fris, ondersteund door lichte tonen van eikenhout.

Wijnbereiding: De rijping vindt voor 2/3 plaats op roestvrijstalen tanks en 1/3 op kleine eikenhouten vaten, gedurende 8 maanden

Gegevens producent:
Kellerei Kaltern is een samenwerkingsverband opgericht in 1906. Vierhonderd wijnboeren bezitten in totaal 300 ha wijngaard, verspreid gelegen rondom Caldaro en variërend in hoogte van 200 tot 750 meter. Van de hoogst gelegen wijngaarden worden witte wijnen gemaakt, de rode wijnen komen van de percelen op 200 à 300 meter. Jaarlijks wordt er ongeveer 1,8 miljoen flessen wijn gemaakt. Het gemiddeld bezit aan wijngaarden is bij de leden van deze kellerei slechts 0,75 ha en is veel te klein om van te kunnen leven. Veel boeren telen daarom ook fruit en zijn vaak werkzaam in het plaatselijke toerisme bij het meer van Caldaro, of verhuren kamers aan toeristen.

Gegevens gebied: Alto
Adige, ofwel Südtrirol, ligt in Noord-Italië in de provincie Bolzano, tegen de Oostenrijkse grens. Vroeger was dit gebied in Oostenrijks bezit, vandaar dat de voertaal Duits is. Het wijngebied Alto Adige is vernoemd naar de rivier de Adige en ligt op de uitlopers van de Alpen. De wijnbouw wordt hier al eeuwenlang bedreven, veelal volgens het pergola-systeem, met omhoog geleide wijnstokken. Het koele Alpenklimaat en de hoog in de bergen gelegen wijngaarden zorgen voor een opmerkelijke frisheid in de wijnen. De bodem bestaat hier voor een groot deel uit morenen, grote stenen, graniet en kiezel-leem. De aangeplante druivenrassen zijn van overwegend Franse en Duitse oorsprong. Ondanks de Duitse benamingen zijn bijna alle wijnen er droog.

Serveren bij: Heerlijk bij vis en lichte voorgerechten.

Serveertemperatuur: 10 à 12ºC

Overige informatie: Deze Pinot Grigio, in het Duits Ruländer en in de Elzas pinot gris genaamd, komt van een wijngaard op 370 meter hoogte met een kalkrijke bodem. De wijnstokken zijn rond 1989 geplant. De benaming Söll is de naam van de allerbeste wijngaard in het gebied.

Website: www.kellereikaltern.com

Created by: Free Design