Sancerre "Domaine de la Rossignole"

Classificatie: A.C. Sancerre

 

Soort wijn: Lichte witte wijn

 

Land: Frankrijk

 

Gebied: Sancerre, Loire

 

Producent: Pierre Cherrier et Fils, Verdigny

 

Druivenras(sen): Sauvignon blanc

 

Karakter: Strak droge sauvignon met frisse zuren, floraal, mineralig en zeer zuiver. Cherrier maakt een droog type Sancerre met kruidige tonen en een nerveus karakter, wat een mooie spanning in de wijn geeft.

 

Wijnbereiding: Voor de vergisting blijven de schillen voor extractie van meer aroma's een korte periode op het sap.Vergist wordt op gecontroleerde temperatuur in roestvrij stalen tanks. In het voorjaar wordt na een lichte filtering de wijn op fles gebracht.

 

Gegevens producent: De familie Cherrier bezit al sinds 1848 wijngaarden rond Sancerre. In 1984, toen de zonen van Pierre Cherrier in het bedrijf kwamen, werd "Domaine de la Rossignole" gesticht. Rossignole betekent nachtegaal en was de naam van de eerste wijngaard in 1848. In 1994 ging men de wijnen zelf bottelen. De twee zonen van Pierre Cherrier runnen nu het bedrijf, t.w.François, die de
wijngaard beheert en wijnmaker Jean-Marie. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken, verdeeld
over zo'n 15 hectare, is ruim 20 jaar. Door ruilverkaveling in het gebied zijn de 38 perceeltjes van
ooit nu teruggebracht naar 4 percelen. De stokken zijn geplant in de drie verschillende bodems van
Sancerre: Caillottes, Terres Blanches en Silex. In 2010 zijn een 10tal hectare wijngaard gekocht in
Menetou Salon, met en bodem van kalk en klei. De laatste oogstjaren wordt het oogsttijdstip
zonder analyses van het sap bepaald, men proeft de druiven en vertrouwt volledig op de eigen
zintuigen. Sinds enkele jaren is men gestart met bio-dynamische wijnbouw.

 

Gegevens gebied: Sancerre ligt aan de rivier de Loire in Midden-Frankrijk, ten oosten van de stad Bourges. Tot de druifluis rond 1870 de wijnstokken vernielde, stond er voornamelijk pinot noir aangeplant. Nadien werden de meeste wijngaarden herplant met sauvignon blanc stokken. Bekende wijnen uit de omgeving, die ook van de sauvignondruif gemaakt worden en in karakter vaak vergeleken worden met Sancerre, zijn Pouilly-Fumé en Menetou-Salon. De bodem is, door de heuvelachtigheid van het gebied, sterk verschillend, waardoor de ene Sancerre strakdroog is, terwijl de andere zeer geurig, licht gekruid en heel soepel is. De drie kenmerkende Sancerre-bodems zijn: 'Caillottes', een droge kiezel/kalk bodem, die ronde, aromatische wijnen geeft, dan de 'Terres Blanches', vooral in het westelijk deel van het gebied gelegen met een mergel/klei bodem die krachtige wijnen geeft en tot slot de 'Silex' bodem, meer gelegen in het oostelijk deel van het gebied en bestaande uit een klei/leem bodem met kiezels van vuursteen, die nerveuze, minerale wijnen geeft.

 

Serveren bij: Schaal- en schelpdieren, visgerechten, wit vlees, Crottin de Chavignol (geitenkaasje uit de streek).

 

Serveertemperatuur: 8 à 10ºC

 

Created by: Free Design