Stone Barn Chardonnay

Soort wijn: Volle witte wijn

Land: Verenigde Staten

Gebied: Californië

Producent: Stone Barn Vineyards, Manteca

Druivenras(sen): Chardonnay 96% en viognier 4%

Karakter: Goudgeel van kleur, rijk geurend bouquet van vanille en tropisch fruit zoals ananas en mango. Sappige smaak met fijne botertonen. Vrij stevig met duidelijk impressies van toast, eiken en vanille.

Wijnbereiding: De vergisting van deze chardonnay vindt plaats op zowel stalen tanks als op eiken vaten. Hierna rijpt de wijn voor 6 maanden op vaten van Amerikaans eikenhout. chardonnay is de druif, die aan de basis staat van alle grote witte wijnen uit de Bourgogne. Sinds de laatste helft van de vorige eeuw is deze druif ook zeer succesvol in onder andere Californië.

Gegevens producent: Stone Barn Vineyards is onderdeel van de Delicato Vines, dat behoort tot de grootste wijnbedrijven van Californië. In 1912 kwam Gasparé Indelicato (1894-1962) uit Sicilië naar Californië. Hij was de grondlegger van een groot familiebedrijf. Deze Gasparé plantte reeds in 1924 zijn eerste druiven, anno 2004 bezit de familie ruim 4.000 hectare wijngaard, verspreid over diverse wijngebieden in Californië. Naast het produceren van wijn verkocht men vroeger het grootste gedeelte van het fruit door aan grote wijnproducenten. Tegenwoordig legt men zich steeds meer toe op het zelf produceren en op de markt brengen van kwaliteitswijnen. Het grote aanbod aan druiven geeft hen de mogelijkheid om strenge selecties te maken voor onder andere de kwalitatief goede Stone Barn wijnen.

Gegevens gebied: Dat het wijngebied van Californië veel kwaliteit te bieden heeft, blijkt mede uit het feit dat veel vooraanstaande Europese wijnbedrijven hier ook zijn gestart met wijn maken. Het grootste deel van de Californische wijnen wordt gemaakt door een aantal grote wijnbedrijven. Binnen het immense wijngebied bestaan grote klimaatverschillen, onder invloed van de Grote Oceaan en de Sierra Nevada, waardoor het overdag warm is en de zeewind voor afkoeling zorgt in de nacht. Over het algemeen is de bodem hier poreus, wat voor een goede afwatering zorgt. Belangrijkste wijngebieden zijn Napa Valley, Sonoma Valley, Mendocino, Livermore, Monterey en Central Valley. Hier worden voornamelijk Europese druivenrassen geteeld, maar ook de Amerikaanse zinfandel, die overigens uit Kroatië komt, speelt een belangrijke rol in met name Sonoma County.

Serveren bij: Heerlijk bij smaakvolle (gebakken) visgerechten, gevogelte en pasta’s.

Serveertemperatuur: 10 à 12ºC

Website: www.delicato.com

Created by: Free Design