Wairau River

Soort wijn: Lichte witte wijn

Land: Nieuw-Zeeland

Gebied: Marlborough

Producent: Wairau River Wines, Marlborough

Druivenras(sen): Sauvignon blanc

Karakter: Bleekgele kleur. Herkenbare geur van passievrucht, groene kruiden en roze grapefruit. In de mond heerlijk zuiver, fris en mineraal, bijna strak met zeker voldoende vulling met een zekere elegantie.

Wijnbereiding: Er wordt geoogst met oogstmachines om zo op de beste tijd te kunnen oogsten. Het rendement per hectare bedraagt slechts 25 hl. In 2002 werd een geheel nieuwe en revolutionaire winery gebouwd. Het gehele bereidingsproces vindt onder één dak plaats op een constante temperatuur. Deze Sauvignon blanc vergist op lage temperatuur in roestvrij stalen tanks.

Gegevens producent: Wairau River Wines werd opgericht in 1978 door Phil en Chris Rose. Zij waren de eersten die wijngaarden aanplantten aan de noordzijde van de rivier de Wairau. Tot 1991 verbouwden ze enkel druiven en verkochten deze aan o.a. Cloudy Bay. Toen besloot het echtpaar, samen met hun 5 kinderen, zelf wijnen te gaan produceren. Het gehele gezin is actief in het bedrijf; van kok in hun restaurant tot assistent wijnmaker. Sinds 2004 is Allen McWilliams de wijnmaker. Wairau River is één van de grootste zelfstandige familiebedrijven in Marlborough. Anno 2007 bezit de familie 250 hectaren verdeeld over 5 wijngaarden, allen gelegen op oude rivierbeddingen, die bestaan uit grote tot middelgrote ronde keien. 80% is beplant met sauvignon blanc, 10% pinot noir, verder riesling, gewürztraminer, pinot gris, chardonnay en viognier. Wairau betekent ‘verscheidende wateren’ in de
taal van de originele bevolking, de Maori.

Gegevens gebied: Marlborough ligt in het uiterste noorden van het zuidereiland van Nieuw-Zeeland en is tevens het grootste wijngebied van het land. De eerste wijngaarden werden hier in 1973 aangeplant. De ideale omstandigheden voor wijnbouw in Marlborough zijn een combinatie van voldoende zonuren, de steenachtige, arme bodem en de verkoelende zeewind, die zorgt voor gelijkmatige rijping van de druiven waardoor behoud van fruit en zuren. De zee ligt slechts op slechts10 kilometer. De noordzijde van de rivier de Wairau, die door Marlborough loopt, wordt ook wel het subgebied Rapaura genoemd. Het is hier iets warmer dan aan de zuidzijde. Kenmerk van de wijnen uit Rapaura is de mineraliteit.

Serveren bij: Salades met o.a. tomaat, komkommer en zachte witte kazen. Gestoomde witvis, kruidige vinaigrettes en groene asperges.

Serveertemperatuur: 10 à 12ºC

Overige infromatie: De sauvignon blanc wordt droog vergist, na de botteling resteert een miniem restsuiker van gemiddeld 3 gram/liter

Website: www.wairauriverwines.com

Created by: Free Design