Pedro Ximenez Sherry "Cardenal Cisneros"

Classificatie: D.O. Jerez-Xérèz-Sherry

Soort wijn: Dessertwijn

Land: Spanje

Gebied: Jerez

Producent: Bodegas Sánchez Romate Hnos, Jerez de la Frontera

Druivenras(sen): Pedro ximénez

Karakter: Supergeconcentreerde, stroperig zoete sherry met een smaak van krenten en chocolade.

Wijnbereiding: De gemiddelde leeftijd van deze sherry ligt tussen de 20 en 25 jaar. De druiven voor deze sherry worden na de oogst aan de zon blootgesteld zodat ze iets indrogen. Hierdoor verkrijgt men een zeer geconcentreerde wijn met een volle, weelderige smaak waarin o.a. aroma’s van krenten, chocolade, koffie en noten te vinden zijn. Rijping gebeurt in de Solera. Hierbij wordt de jonge Sherry bijgevuld in het bovenste vat van diverse lagen vaten. Uit het onderste vat wordt de productie gebotteld, zodat de sherry een complex mengsel is van meerdere jaargangen.

Gegevens producent: Sánchez Romate Hnos is een middelgrote firma en de Bodega is in 1781 opgericht door Don Juan Sánchez de la Torre en is na 200 jaar nog steeds in familiebezit. Kwaliteit en traditie staan hoog in het vaandel bij Sánchez Romate en een ieder die de imposante vatenkelders in Jerez de la Frontera heeft bezocht kan dat beamen. Romate is de enige firma in Jerez waarvan het grootste deel van de wijndistillaten wordt geëxporteerd. Belangrijke afnemers zijn Latijns-Amerika, Noord-Amerika, Canada, Groot-Brittannië, Italië, Duitsland, Nederland, België en Japan.

Gegevens gebied: Het zuidelijke gedeelte van Spanje heet Andalusië en is onderverdeeld in 8 provincies waarvan Cádiz er één is. Het bruisende hart van de Sherrystreek is Jerez de la Frontera. In deze stad zijn ook de meeste en grootste bodegas gevestigd. De beste sherry’s komen van de krijtwitte, kalkrijke bodems, deze worden albarizas genoemd. Deze bodem werkt als een soort spons in de regentijd en houdt een waterreserve vast voor de hete zomermaanden. Andere bodems heten barros en arenas. De laatste is meer leemhoudend.

Serveren bij: Dessert-sherry bij nagerechten met chocolade, noga, karamel of koekkruiden. Klassiek is een scheutje P.X. over wat vanille-ijs.

Serveertemperatuur: 16ºC

Overige informatie: De rijping van een Oloroso en de Pedro-Ximénez zijn oxidatief en deze wijnen ondergaan geen groei van de zgn. flor (gistdeken). De kleur verandert van goudgeel naar middel tot donkerbruin. Het resultaat is een rijpe, weelderige wijn met een fluwelen smaak met daarin tonen van (wal)noten en een verfijnd aroma. De Sacristía Cream sherry van Romate is een blend en kan daarom niet als V.O.S. of V.O.R.S. sherry geclassificeerd worden. Een klein aantal bodegas in Jerez maakt ook oxidatieve sherry’s van moscatel. In Spanje kom je aangesterkte oxidatieve moscatelwijnen vooral tegen in Cataluña of in het zuiden van Navarra.

Website: www.romate.com
 

Created by: Free Design